Sensomotorinen valmennus
Primitiivirefleksien kartoitus ja hoito
Sensomotorinen valmennus auttaa sinua pääsemään eroon hermoston ylikuormitustilasta, millä voi olla suuri vaikutus kehoosi ja mieleesi.
Valmennuksessa vapautetaan hermostosta turhia liikemalleja eli primitiivirefleksejä, jotka häiritsevät hermoston toimintaa aiheuttaen moninaisia psyykkisiä ja fyysisiä oireita.
Valmennus koostuu primitiivirefleksien testaamisesta, liikehoidoista ja kotona tehtävistä liikeharjoitteista.
Mitä ihmeen sensomotorinen?
Senso tarkoittaa meidän aisteja (näkö, kuulo, haju, maku, tunto, tasapaino) ja motorinen tarkoittaa tässä liikettä tai tunnetta, mitä tapahtuu tai aktivoituu kehossa.
Hermosto toimii niin, että ensin me saamme joltain aistiltamme ärsykkeen, joka kulkeutuu hermoja (afferentiaalinen järjestelmä) pitkin aivoihin. Aivot käsittelevät tiedon ja antaa käskyn kehollemme (efferentiaalinen järjestelmä) esim. liikkeenä tai tunteena.
Primitiivirefleksit voivat ruuhkauttaa hermojärjestelmäämme niin, että aivot eivät enää osaa käsitellä aisteista tulevaa tietoa oikein. Tämän takia kehomme voi saada virheellistä tietoa ja käskyjä hermostolta, ja se taas voi aiheuttaa erilaisia ei toivottuja haasteita kehoon ja mieleen.
Minkälaisia oireita aktiiviset primitiivirefleksit voivat aiheuttaa?
Uupumusta
Oppimisvaikeuksia
Unen haasteita
Päättelykyvyn hidastumista
Pelkotiloja
Katastrofiajattelua
Negatiivista ajattelua
Tunnesäätelyn haasteita
Hyökkäävyyttä
Sosiaalisten tilanteiden haasteita
Keskittymisvaikeuksia
Huonoa stressinsietokykyä
Niska- ja päänsärkyjä
Selkäsärkyjä
Penikkahaasteita
Säikkymistä
Aistiyliherkkyyksiä
Ali- tai ylivireystiloja
Kuulostaako tutulta?
Primitiivirefleksien tarkoitus
Ihmisen motorinen kehitys vauvana tapahtuu primitiivirefleksien avulla. Primitiivirefleksit ovat vauvan kehitykselle elinehto.
Jokaiselle kehitysvaiheelle on olemassa oma refleksinsä, eli aivorungosta ohjautuva automaattinen liike, mikä auttaa vauvaa kehittymään.
Kehitysvaiheen primitiivirefleksi ensin ns. syttyy päälle ja sitten käytön seurauksena sammuu seuraavan kehitysvaiheen refleksin tieltä.
Esim. imeminen, kääntyminen, konttaaminen.
Aina näin ei kuitenkaan käy, vaan primitiivirefleksejä voi jäädä aktiiviseksi häiritsemään hermoston ja koko kehon toimintaa. Syitä aktiiviseksi jääneisiin primitiivireflekseihin on monia, esim. tietyn kehitysvaiheen (esim. konttauksen) poisjääminen. Primitiivirefleksien tulisi sammua noin kolmeen ikävuoteen mennessä.
Primitiivirefleksejä voi myös aktivoitua uudelleen henkisen tai fyysisen trauman myötä.
Arviolta 70-80% aikuisista on aktiivisia primitiivirefleksejä.
Miten valmennus etenee?
Valmennus alkaa hermoston alkukartoituksella. Vastaanotolla tehdään ensin yleinen hermoston tilan kartoitus pienien liikeharjoitusten avulla. Tämän jälkeen testataan yleisimmät primitiivirefleksit myös pienien liikeharjoitusten avulla. Kartoitusten tulokset käydään läpi ja tehdään niiden pohjalta hoitosuunnitelma jatkoon ja ohjataan kotiharjoite.
Jatkokäynnillä arvioidaan edistymistä ja hoidetaan aktiivisia primitiivirefleksejä, sekä ohjataan mahdollisia kotiharjoitteita.
Primitiivirefleksien sammutukseen menevä aika on yksilöllistä, noin 6kk - 1 vuosi.
Lapsen sensomotorinen valmennus 6-17v.
Alkukartoituksessa vanhempi on läsnä. Valmennuksen kesto on n.60-75 minuuttia lapsen iän ja jaksamisen mukaan.
Lapsiasiakkaiden kohdalla toivon, että vanhempi kirjoittaa minulle ennen alkukartoitusta sähköpostiin lapsen haasteista. Näin näitä haasteita ei tarvitse käydä läpi lapsen kuullen. Moni lapsi voi joutua kuulemaan haasteistaan jo muutenkin tarpeeksi. Lisäksi siihen ei mene vastaanotolla aikaa, ja lapsi pääsee heti tekemään liiketestejä, jolloin lapsen keskittyminen ja kärsivällisyys yleensä riittää testien teon ajan. Vastaanotolla täytetään vain vielä oirekartoituslomake. Sähköposti, johon voi laittaa viestiä lapsen haasteista on kalliotie.kirsi@gmail.com